Étrend gyomorhurutra
Tartalom
Címkék: gyomorhurut Az ünnepi eszem-iszom előtt nem árt, ha felkészülünk a lehetséges bajokra, így könnyebb lesz a megoldás is. A gyomorfájdalom, gyomorégés, émelygés vagy puffadás talán a leggyakoribb tünet, ha a túlzott evés miatt gyulladásba jön a gyomornyálkahártya.
A helyes táplálkozás segíthet a sérült gyomor tehermentesítésében és a betegség tartós megelőzésében.
Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus Gyomorhurut: okok, tünetek, megoldások A gyomorhurut elnevezés olyan állapotra utal, amikor a gyomor nyálkahártyája valamilyen okból begyullad. Élete során valószínűleg mindenki megtapasztalja, szinte nincs olyan ember, akit legalább egyszer ne érne utol a gastritis. A gyomorhurut a gyomorrák kialakulásának kockázati tényezője.
Az akut gyomorhurutot gyakran váltják ki külső tényezők, például a stressz, a dohányzás, gyógyszerek, alkohol, vagy a gyomrot irritáló étrend. A fokozottan termelődő gyomorsav megtámadja a gyomor-nyálkahártyát.
- Hogyan fogyjak 3 kilót
- Egészséges étrend táblázat
A gyulladás gyakran magától is gyógyul, ha a nyálkahártya megnyugszik. Ennek elősegítésére napig koplalhatunk, de közben elegendő mennyiségű folyadékot kell inni — ideális a szénsavmentes víz vagy a langyos gyógytea.
Aki nem akar teljesen lemondani a táplálékról, az kétszersültet, zabpelyhet és a zöldséglét fogyaszthat, ezután jöhet a könnyű diéta. Könnyű diéta A könnyű diéta tehermentesíti a megtámadott gyomrot, mivel nem fokozza a savtermelést. Optimális például a burgonyaleves, kétszersült, reszelt alma, banán.
A zabpehely vagy zabkása különösen ajánlható, mert az abban található nyákképzők támogatják a gyomornyálkahártyát. Néhány napi könnyű diéta után ismét normálisan étkezhetünk, de kerülni kell az agresszív élelmiszereket, pl.
Krónikus gyomorhurut esetén Az okoktól függően a krónikus gyomorhurut három formáját különböztetjük meg. Az A és C típusúnál a könnyű diéta étrend gyomorhurutra a gyomorbarát táplálkozás a tünetek ellen hat.
Étrend gyomorhurutra megfigyelni, hogy melyik táplálék váltja ki a panaszokat. A B típusú gyomorhurut kiváltója a Helicobacter pylori baktérium, ennek szaporodását gátolják a probiotikus joghurtok, a friss brokkoli, retek és retekcsíra. A gyomorhurut megelőzése Mindegy, hogy akut vagy krónikus gyomorhurut, a stressz elkerülése mellett a megelőzésében segít a tartósan egészséges táplálkozás.
Fontos alapszabályok: A sok kis étkezés kevésbé növeli a gyomorsavtermelést Egyen lassan, rágja meg az ételt étrend gyomorhurutra, így jobban előkészíti az emésztést és tehermentesíti a gyomrot Az étel ne legyen se túl forró, se túl hideg Használjon friss vagy szárított fűszernövényeket, de erős fűszereket ne. Használjon kevés sót és cukrot.
Gyomorkímélő, gyomorizgató élelmiszerek A magas rosttartalmú, sav- és zsírszegény étrend kíméli a gyomrot és védi a gyomornyálkahártyát a gyulladástól.
Jól emészthető pl. A gyomor-nyálkahártyát izgatják a sült, füstölt, pirított, zsíros ételek, a zsíros tejtermékek, az édességek és snackek, a diófélék, az éretlen gyümölcs, a citrusfélék és avokádó, a puffasztó zöldségek, mint pl. Németből fordította: Koncz Lászó.