Bejegyzés navigáció

Fekélybetegek diétája. Fekélybetegségek

fekélybetegek diétája

Főoldal » Diéta » Betegségek diétái » A fekélybetegek étrendje Gyomor- és nyombélfekély esetén a diéta összeállításánál ügyelni fekélybetegek diétája arra, hogy a fekélyes beteg görcsös vagy nyugalmi állapotban van-e. Görcsös, fájdalmas időszakban a diétás megszorítások szigorúbbak.

Zöldséges batyuk A kis gasztronautától A nap utolsó étkezése legkésőbb 2 órával a lefekvés előtt legyen. Fekélybetegek diétája, kefir, sovány tejföl, túró és a sajtok egy része fogyasztható, de az erjedt, füstölt, fűszeres sajtok, tejszín, zsíros tejföl, juhtúró panaszt okozhatnak. Sertés- és marhahúsból a soványabb részeket érdemes előnyben részesíteni: karajcomb kerüljön az asztalra az oldalas vagy a dagadó helyett, a csirkét, pulykát bőre nélkül együk. Az ételek elkészítésénél is inkább a zsírban szegényebb technikákat — főzést, párolást, grillen, teflonban, alufóliában, cserépedényben sütést — válasszuk, a rántott, bő zsírban készült húsokat hagyjuk el. Halak hetente alkalommal szerepeljenek az étrendben, az olajos szardínia, a szardella viszont kerülendő, mint ahogy a füstölt és zsíros húsipari termékek, szalonna, kolbász stb.

A beteg ilyenkor lassan egyék, és kortyonként igyon, lehetőleg kétóránként étkezzen. Adjunk gyakran tejet, tejsodót, madártejet, tejes teát -amihez tejszínt is keverhetünk -híg tejbedarát, babapiskótát.

Cukorbetegek helyes étrendje - Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Az étrend bővítésére adhatunk finomra darált vagy kapart húst, sós vízben főtt burgonyát, átpasszírozott, tej-jel elkészített főzeléket. Helyes az elalvás előtti étkezés, hogy a gyomor az éjszaka folyamán ne álljon üresen.

fekélybetegek diétája

Ugyancsak ajánlatos a beteg éjjeliszekrényére éjszakára is piskótát, kekszet, egy pohár tejet helyezni, hogy ha felébred, éjszakai étkezésre is legyen lehetősége. A diétában a folyékony-pépes étrend előírásait kell szem előtt tartani. A későbbiekben is kívánatos a napi hat, illetve hétszeri étkezés.

fekélybetegek diétája

Nyugalmi állapotban a beteg szabadabban étkezhet, nem szükségesek a szigorú étrendi megszorítások. A rost- fekélybetegek diétája fűszerszegényen elkészített étrend többnyire jó hatású.

fekélybetegek diétája

Egyes élelmiszerekre azonban érzékeny lehet a beteg, ezeket hagyjuk ki a diétából. A fekélyes beteg tartózkodjék az alkoholról, feketekávétól, dohányzástól, mert a gyomornyálkahártya izgatásával fájdalmat okozhatnak.

fekélybetegek diétája

A táblázatból kitűnik, hogy hasonló panaszokat válthatnak ki az erős fűszerek és a fűszeres ételek, a forró zsírban sütött húsfélék és tészták, a füstölt hentesáruk, a téli hüvelyesek és a káposztafélék. Forrás: Betegségek diétái.

fekélybetegek diétája