Hogyan működik a szétválasztásos diéta? | TermészetGyógyász Magazin

Szétválasztós diéta, A 90 napos diéta lényege

Elég a diétaőrületből!

2 kg fogyas fogyáshoz való étrend

A szétválasztásos diéta a legnépszerűbb étrendek közé tartozik. Néhány évvel ezelőttig sok táplálkozástudományi szakértő a módszert butaságnak tartotta.

Keress receptre vagy hozzávalóra

Ma már másképp áll a helyzet, miután a diéta elvei tudományosan megmagyarázhatók és igazolhatók. A legmeggyőzőbb érvet pedig maga a sikeres fogyás szolgáltatja.

  1. A híres 90 napos diéta hátrányai és előnyei: 90 napos diéta receptek és étrendek
  2. Tehát, az a lényege hogy a húst soha nem esszük szénhidráttal!
  3. Leghatékonyabb fogyókúra
  4. Szétválasztós Diéta - profisuti.hu

A szétválasztásos diéta — annak köszönhetően, hogy sok nyerskosztot, zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, viszont lemond az édességekről — alapvetően kalóriaszegény diéta Robert McCarrison a himalájai Karakum- vidéken élő hunzák táplálkozási szokásait tanulmányozta. Megfigyeléseit és a belőlük eredő következtetéseket átvette az amerikai orvos, dr.

  • Érzed magadban a kitartást, hogy belefogj egy nagyobb volumenű diétás projektbe?
  • A népszerű 90 napos fogyókúra titka valószínűleg az, hogy valóban működik, és teljes mértékben betartható.
  • Gyógyszer fogyásra
  • A diéta kiegyensúlyozott, vitaminokban és rostokban gazdag táplálkozást biztosít, hála a sok gyümölcsnek és zöldségnek!

Howard Hay, és kifejlesztette belőlük az úgynevezett Hay-féle alapelvet. Ez a nálunk szétválasztásos diéta vagy testkontroll néven ismert módszer, amely nemcsak itthon népszerű, hanem egész Európában, ahol a cukorbeteg-diéta és a vegetáriánus táplálkozás után a harmadik leggyakrabban követett étrend.

lisztérzékenyek étrendje 6 kg fogyás 1 hónap alatt

Ez nem utolsósorban annak köszönhető, hogy alkalmazásával valóban súlycsökkenés érhető el. Fontos elv, a hunzák által valósággal dogmaként követett előírás, hogy nem szabad kenyeret hússal együtt enni.

A híres 90 napos diéta hátrányai és előnyei: 90 napos diéta receptek és étrendek

McCarrison doktor ezt úgy fogalmazta meg, hogy a hunzák egy étkezésen belül vagy túlnyomórészt szénhidráttartalmú, vagy túlnyomórészt fehérjetartalmú ételeket fogyasztanak. Ezt az elvet dr.

nyárra lefogyni gyomorkímélő diéta

Hay továbbiakkal is kiegészítette, mindenekelőtt azzal, hogy a tápláléknak lehetőleg minél természetesebb formában kell a tányérra kerülnie. Ez elsősorban arra vonatkozik, hogy elhagyandó a cukor, a fehér kenyér, a fényezett rizs és a konzervek, helyettük viszont fogyasztandó teljes őrlésű gabonából készült kenyér, természetes rizs, sok zöldség, saláta, valamint némi nyerskoszt.

gyömbéres fogyókúrás ital diéta elején hízás

Ezek az ételek — szemben az ipari feldolgozású finomított élelmiszerekkel — jóval kevésbé emelik meg a szétválasztós diéta, azaz alacsonyabb a glikémiás indexük. Ezzel jelentősen csökkentik az inzulinkiválasztást is. Ennek azért van jelentősége, mert hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az inzulin nemcsak a vércukorszintet szétválasztós diéta, hanem egyben a zsírszövet-újraképződés kulcsfontosságú vegyületét is jelenti.

Szétválasztós Diéta

Ma már tudományosan megalapozott tény, hogy az alacsony inzulinszint a kívánatos, mivel számos, a túlsúllyal kapcsolatos megbetegedés jár magas inzulinszinttel. Ezzel szemben az alacsony inzulinszint kedvező körülményeket teremt a lipolízishez, azaz a zsírszövet feloldásához. A szétválasztásos diéta testsúlycsökkentő hatásának magyarázata is az inzulin-anyagcsere megértésében rejlik.

A mindenkori étrendnek az inzulin- és vércukor-anyagcserére gyakorolt hatását csak azóta lehetséges mérni, amióta valóban pontosan meg tudjuk határozni az inzulinszintet. A szétválasztásos diéta - annak köszönhetően, szétválasztós diéta sok nyerskosztot, zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, viszont lemond az szétválasztós diéta - alapvetően kalóriaszegény diéta, azaz aki ezt követi, az eleve kevesebb energiát vesz fel, ez pedig valamennyi súlycsökkentő étrend alapja.

A zöldségek és zsírok semleges csoportja mind a szénhidrát- mind a fehérjetartalmú csípőről hogyan lehet fogyni kombinálhatók. Kivétel ez alól a gyümölcs.

90 napos diéta

Noelke-féle módosított szétválasztásos diéta szerint a gyümölcsöket elkülönítetten, két étkezés között lehet fogyasztani. A módszer népszerűsége annak köszönhető, hogy egyfelől könnyű követni, másfelől valóban fogyasztó hatású.

15 kiló fogyás 3 hónap alatt gönczi gábor fogyás tabletta

Bizonyos ételekről legalább a fogyókúra idején le kell mondani, például a finomított lisztről és cukorról, mások, így a méz vagy a lekvár csak kis mennyiségben kerülhetnek az asztalra. A régebbi felfogás szerint a zsírokat mind a szénhidrátokkal, mind a fehérjékkel szabad volt kombinálni, ma szétválasztós diéta inkább az az elv, hogy szétválasztós diéta szénhidrátban gazdag fogások egyben zsírszegények is legyenek.

A fogyókúra reális célkitűzése az lehet, hogy a túlsúlyos férfiak szétválasztós diéta körülbelül grammot, a nők 80 grammot fogyhatnak. A cél alapvetően az, hogy a kívánt, szétválasztós diéta testsúlyt tartósan megőrizzék.

Diéta, amitől megváltozol 90 napos MME A nagysikerű 90 napos diéta népszerűségének titka valószínűleg az, hogy tényleg működik, valamint teljes mértékben betartható, pocakbarát. A diéta kiegyensúlyozott, vitaminokban és rostokban gazdag táplálkozást biztosít, hála a sok gyümölcsnek és zöldségnek!

Ez akkor érhető el a legjobban, ha az egészséges étrendet több mozgással kombináljuk. A szétválasztásos diéta szénhidráttúlsúlyú fogásai esetében tészta, rizs, krumpli stb.

Zsírégető Magazin

Ilyenkor előre lehet számítani az inzulinelválasztás növekedésére, mivel a szénhidrátok lényegesen megnövelik a vércukorszintet és ezzel az inzulin termelődését.

Az inzulin hatására ezek a szénhidrátok és a velük egyidejűleg elfogyasztott zsírok zsírszövetté alakulnak át.

Olvasási idő:5 perc Túl mediatizált képekkel, mozgóképekkel teli világunk egyik árnyoldala az, hogy akkor is tökéletes nek mondott férfiakat és nőket látunk magunk körül, ha voltaképp ki sem mozdulunk otthonról. Mindezek után nem csoda, hogy napjainkban, amikor legtöbbünk eleve többet eszik a kelleténél, óriási kereslet mutatkozik a súlycsökkentő diéták iránt.

A megnövekedett inzulinszint tehát nem kerülhető el, ám időtartama jelentősen lerövidül. Az elmondottak miatt tanácsos elhagyni a szénhidráttartalmú étkezésből minden látható zsírt, például a zöldségekre tett vajat.

természetes étvágycsökkentők fogyokura 40 felett

A zsírszegény szénhidráttartalmú diéta eredménye az inzulinszint nagyon rövid, maximum egy óráig tartó, nem háromórás emelkedése. Ennek az az oka, hogy a szabad zsírsavak, például a kiegészítésként felvett étkezési zsiradékok megakadályozzák az inzulinnak a májban történő felvételét és lebontását, ami hosszasan megemelkedett inzulinszinthez vezet. Az ilyen vegetáriánus ételek esetében a szénhidrátok például tészta, rizs, krumpli aránya legföljebb húsz százalék lehet, a többi nyolcvan százalékot zöldség teszi ki, illetve egy-két teáskanál olaj.

90 napos diétánk - 1. Nap

Egy kevés jó minőségű zsiradékra az életfontosságú esszenciális zsírsavak és a zsírban oldódó vitaminok, valamint az ízhatás miatt van szükség. Az ideális az olíva- vagy a repceolaj, amelynek magas a telítetlen zsírsavtartalma és sok benne az omega-3 zsírsav is.

Gyakori megbetegedések

A 2-es típusú cukorbajban szenvedőknek nem szokták ajánlani a szétválasztásos diétát, holott a többségük nem igényelne gyógyszerezést, ha többet mozogna és lefogyna. Ha magas vérnyomás is fennáll náluk, akkor ki kell igazítani a gyógyszerezésüket, mivel a diéta hatására már az első héten a vércukorszint jelentős csökkenése figyelhető meg. Az alacsonyabb inzulinszint pedig megváltoztatja a vese vérellátását, megnő a nátriumkiválasztás, és ezzel csökken a vérnyomás is.

Farkas Kitti Az úgynevezett szétválasztó diétáknak számos változata létezik.