Törpesün etetése | Tüskeböki Törpesün Tenyészet

Sün étrendje, Sünt találtam, mit tegyek? - Sünbaráprofisuti.hu

Európai sün

A tüskés kis emlősállat kivétel nélkül mindig kedves, szeretnivaló lényként jelenik meg, sün étrendje ez a kép nem áll messze a valóságtól. Kertekben is szívesen gyorsan fogyni 5 kilót vendég, ugyanis számtalan kerti kártevő, rovar és csiga szorgalmas pusztítója. A sünik mostanában szenderülnek téli álomra, ám lehet, hogy a segítségünkre szorulnak. A sün, vagy hivatalosan keleti sün Erinaceus roumanicus elsősorban sűrű aljnövényzetű erdők lakója, de sok más vadhoz hasonlóan gyakran megjelenik városok külső, zöldövezeti részein, faluhelyen bárhol, a számukra alkalmas kertekben, de akár közparkokban is.

A sündörgő sün

Étrendje elsősorban földigilisztából és csigából áll, de elfogyasztja a sáskát, egyéb rovarokat, gyíkokat, madártojást, sün étrendje pedig dögevésre is adja a fejét. A közkeletű vélekedéssel szemben a gyümölcsért nem rajong, ha a sünit egy lehullott almán kapjuk rajta, akkor sem a gyümölcsöt lakmározza, hanem a benne fészkelő rovart keresi. Könnyen sün étrendje, de azért óvatosan bánjunk vele!

Táplálkozása

Ki találja meg a katicát a süni hátán? Ha sünbarát kertet szeretnénk, ahol az esti, éjjeli órákban a kis tüskés állat neszezése hallatszik, akkor több feltételnek kell megfelelnie birtokunknak.

puliszka diéta vélemények

Táplálékot kell nekik biztosítanunk, ami lehet akár kihelyezett csemege is macskaeledel, főtt tojás, vagy rántottade jobb, ha magától talál eleséget, tehát olyan területre van szüksége, ahol giliszták, rovarok, csigák találhatóak. A rendszeresen gyom- és rovarirtózott kertek kiesnek, mert a vegyszerek kárt tehetnek a sünökben is, és rovar, vagyis élelem sün étrendje továbbállnak.

gluténmentes diéta hatása

A természetes trágyával, komposzttal kezelt birtokok azonban megfelelőek nekik. A süni nem jön ki jól a kutyákkal, riasztóan hatnak rájuk. Visszatérő, vagy állandó sün-lakónk lehet, ha megfelelő búvóhelyet alakítunk ki számukra, erre a célra egy eldugottabb, bokros, burjánzó sarok kiváló, de lépcsők, farakások alatt is megtelepszenek.

Éjszakai állat lévén főleg napnyugta után indul vadászni és eleséget gyűjteni, így fogságban is inkább délutáni, későbbi órákban kell etetni.

Aki komolyan gondolja a sünbarát kert ideáját, akár mesterséges vackot is építhet sün étrendje, ez tulajdonképpen egy alacsony faláda egy-két bejárati nyílással. Mesterséges sünlak A sün azonban csak tavasztól őszig aktív, a hideg beálltával téli álomra szenderül, ami gyökeresen eltér a megszokott szundikálástól.

A sünök nyár végén belehúznak a táplálkozásba, a felnőtt példányok ilyenkor akár másfél kilogrammra is felhízhatnak.

A sünik táplálkozása

A tartós hidegek beálltával búvóhelyet keresnek, és hosszú, mély álomba zuhannak. Ekkor testhőmérsékeltük lecsökken akár 5 Celsius fokralégzésük, szívverésük lelassul, és ideális esetben akár hónapig így vegetálnak.

90 napos diéta bulgur

Baj akkor van, mikor a késő őszi, téli időjárás melegebbre fordul. Ha a hőmérő több napig Celsius fölötti értéket mutat, a süni megzavarodik, és felébred.

Ez veszélyes helyzet, sün étrendje a legyengült állat ilyenkor kevés élelmet talál, és a hirtelen visszatérő hideg megpecsételheti a sorsát. Így ha télen kábán kóválygó sünit látunk a kertben, siessünk a segítségére.

fogyókura a változó korban

Megfelelő táplálék kihelyezésével jóllakathatjuk, adjunk neki aszpikos macskaeledelt, rántottát, főtt natúr csirkehúst, vagy direkt a számukra összeállított süntápot. Tejet, tejtermékeket sajt, túrógyümölcsöt és zöldségféléket ne kínáljunk nekik, és konyhai maradékot se kapjanak, mert a fűszeres, csípős fogásokat sem szeretik. Folyadékként vizet adjunk.

  • törpesün etetése, süni étlap, afrikai fehérhasú törpesün | Süntenyésztők és Sünbarátok Egyesülete
  • Süntanrek … etetése A sünik étrendjének összeállításakor törekedjünk változatosságra.
  • Európai sün – Wikipédia
  • Versenydiéta étrend
  • Süntelen aggodalom, avagy mit csináljunk a kertünkbe tévedő sünivel?
  • Sün! - Megyeri Szabolcs kertész blogja
  • Sünt találtam, mit tegyek?

Tejet ne adjunk neki! Ha sérült, elütött sünit találunk, vigyük állatorvoshoz, ellátják Mivel az idei ősz meglehetősen enyhe volt idáig, jó eséllyel még nem tértek álomra a sünök, így azzal is segíthetünk nekik, hogy felhizlaljuk őket, ugyanis a fiatal példányok alszanak el a legkésőbb, és csak akkor élhetik túl a telet, ha súlyuk eléri a grammot.

Ezért a mostani hetekben bátran helyezzünk ki nekik élelmet.

A sünik táplálkozása Száraz táp A változatos étrend nagyon fontos a sünik számára, ami nem csak az egészségének a megőrzését szolgálja, hanem az életének örömét is segíti.

A süni adott esetben kézből is etethető, nem egy vad jószág, azonban tüskéi szúrnak, és esetleg meg is haraphatják kezünket, ezért a kisebb gyerekeket óvatosan engedjünk tüskés barátaink közelébe. A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy kedvenc sünijeink nem teljesen veszélytelenek egyéb szempontokból sem, ugyanis vírusvektorként működhetnek, vagyis betegségeket adhatnak át, illetve bolhák és kullancs hordozói is lehetnek.

Sün a kertben – Miért etesd meg és mivel?

Ezért sünmániás gyermekeknek ne vadon élő sünt fogjunk be kerti barátnak, hanem a hobbiállatként remekül tartható afrikai fehérhasú törpesünt válasszuk. Óvónéniknek, tanárnéniknek is azt javaslom, hogy az udvaron, vagy a kirándulás közben talált sünit ne hagyják megfogni, megsimogatni a gyerekeknek, épp elég élmény a megfigyelésük.

Ha a sünt mégis a kertünkben szeretnénk sün étrendje egész télre, akkor megfelelő téli alvóhelyet alakíthatunk ki nekik, pédául úgy, ha a kert egy távolabbi sarkát "vadon" hagyjuk, vagy egy kupac levelet, pár marék szalmát halmozunk fel nekik, azonban ebben az esetben se kezeljük háziállatként!

Ősszel a fiatal példányok vannak sün étrendje.