Hay diéta, Legolvasottabb cikkeink
Soha ne keverd az A csoportot a C-vel Kombináld össze az A csoportot a B-vel Kombináld össze a C csoportot a B-vel Fogyassz zöldségeket és salátákat hüvelyesekkel A diétához tartozó elmélet szerint az ételek kombinációjával tudod szabályozni a gyomor és a test savasságát. Mert hogy szerinte a legtöbb emésztési, székelési, és ízületi problémát a test savassága okozza.
Tweet Ez az étrend nem csupán azok számára előnyös, akik fogyni szeretnének, a diéta követése egyre jobb közérzetet, egészségi állapotot adott esetben akár gyógyulást is garantál.
A Hay-féle diéta alapja a szénhidrát és fehérjetartalmú ételek elkülönítése. A módszert az amerikai dr.
William Howard Hay dolgozta ki, aki állítja, hogy e két tápanyag egyidejű hay diéta nem szerencsés, mert az emésztés során túlsavasodás léphet hay diéta a szervezetben. Hay ajánlása szerint a fehérjetartalmú ételeket, mint hús, tojás, tejtermék, ebédkor tanácsos fogyasztani, míg a szénhidrátokat, mint tészták, gabonafélék, zöldségek, inkább vacsorára.
Alapszabály: az ételek szétválasztása Hay az ételeket három kategóriába sorolja: 1.
Fehérjedús ételek Húsok, halak, tej és savanyú gyümölcsök 2. Szénhidrátdús ételek Gabonafélék, burgonya, cukor, és minden cukortartalmú élelmiszer.
Semleges ételek A semleges ételekkel együtt fogyaszthatók a másik két csoport tagjai, akár egy étkezésen belül is. Ha a sejten kívüli folyadékok, elsősorban a vér savassá válik, vezető tünetté válik az állandó fáradtság, illetve könnyebben elkaphatod a náthát és más betegségeket.
Ha a savasság még jobban erősödik, különféle fájdalmakat, például erős fejfájást, mellkasi fájdalmat vagy gyomorfájást észlelhetsz magadon.
A szervezetnek semlegesítenie kell hay diéta bekerült savas elemeket, és ehhez lúgos, más szóval bázikus tartalékait kell felhasználnia - főleg kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket és nátriumot hay diéta amiket a csontokból, a fogakból, a porcokból és az izmokból von ki. Savképző ételek: az összes húsféle, halak, férfiak diétája zsír, vaj, margarin, finomított olaj, diófélék, hüvelyesek, sajt, tojás, fehérlisztből készült ételek, fehér cukor, ecet, édességek.
Lúgképző ételek: gyümölcsök, gyümölcslevek, zöld levelek, zöldséglevek, egyes gyógyteák, gyökérfélék, nyers zöldségek, burgonya, csicsóka, uborka, tök, hagyma, fokhagyma, fűszernövények, búzakorpa, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, gesztenye, datolya, füge, szójatermékek.
Napi ötszöri étkezés, figyelve a kalóriabevitelre olyan ételek felhasználásával, amelyben a fehérje, zsír és szénhidrát arány megfelelően van elosztva.
Érvek és ellenérvek A Hay-féle diétát sokan támadják, hiszen a két legfontosabb tápanyagot választja szét. Már az anyatejben is megtalálható mindkettő.
Dieta para pacientes con divertículos y evitar brotes de diverticulitis
A táplálkozástudományi kutatások szerint a bélrendszerünk úgy alakult ki, hogy a szénhidrátok és fehérjék feldolgozása szinkronban történjen. A diétázók körében pedig az váltott ki ellenérzést, hogy nagy figyelmet követel tőlük az ételek besorolása. Nagy hátránya a diétának, hogy a kenyerek, magvak háttérbe szorulnak benne, pedig ezek az élelmiszerek gazdagok B-vitaminban.
Előnyére szolgál viszont, hogy sok zöldséget ír elő, melyek a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenek. Szólj hozzá Te is!