ÉTVÁGYCSÖKKENTŐ

Glükomannán hatása, Az ördögnyelv lehetséges mellékhatásai

A növény az Amorphophallus nemzetség tagja és áltlaában a melegebb ázsiai régiókban képes virágozni. Az ördögnyelv kivonatot glükomannánnak nevezik, ami egy rost anyag, melyet különféle ételek receptjei során használnak, de a nyugati világban inkább fogyókúrás előnyeiről ismert ez a növény. Az ördögnyelv azonban súlycsökkentő előnyein túl számos más gyógyhatással is rendelkezik.

Mi a konjac gyökér? A konjac glükomannan a kontyvirágfélék Araceae családjába tartozó Amorphophallus konjac gyökeréből kivont vízoldékony összetett szénhidrát poliszacharid.

Ázsiában több évszázada fogyasztják ezt a különleges fizikai tulajdonságokkal jellemezhető növényt. A konjac lisztet a konjac gumós gyökeréből állítják elő.

Konjac gyökér a fogyókúrában

Európában gélképző térfogatnövelő hatása miatt glükomannán hatása, száma E A glükomannán kivételes vízkötő képességgel rendelkezik: térfogatának szeresére tud duzzadni.

A konjac gyökér táplálkozás-élettani hatásai között kiemelkedik a koleszterinszint csökkentés, a székrekedés megakadályozása és a telítettség-érzés fokozás, amely a sikeres testtömeg csökkentésnek lehet záloga. A glükomannán tisztítása során a nem-glükomannán komponensek eliminálásra kerülnek.

Általában a glükomannán hatása alkoholos mosással, ritkábban enzimekkel amilázzal, proteázzal, lipázzal végzik.

A konjac glükomannán nagy molekulasúlyú polimer, 1x Da között oszlik meg, amelynek szerkezetében 1. A szénhidrátok felosztása, jellemzői A szénhidrátokat szén, hidrogén és oxigén képezi.

Figyelmeztetések az ördögnyelv használatát illetően

A szénatomok számától függően két nagy csoportba sorolhatók: egyszerű és összetett szénhidrátok csoportjába. Az egyszerű szénhidrátok további alcsoportokra, az ú. A monoszacharidok közül a glükóz szőlőcukorfruktóz gyümölcscukorgalaktóz tejcukor alkotórész hat szénatommal rendelkezik — gyűjtőnéven hexóz- míg glükomannán hatása öt szénatomos pentózok sejtjeink fontos alkotóelemei. A diszacharidok két monoszacharid összekapcsolódásából állnak. Az asztali cukor — más néven szukróz - nem más, mint egy molekula glükóz és egy molekula fruktóz összekapcsolódása.

A tejcukor laktóz glükózból és galaktózból tevődik össze. Komplex szénhidrátról akkor beszélünk, ha a hat szénatomból álló monoszacharidok összekapcsolódnak és láncot alkotnak. A keményítő és glikogén is ebbe a csoportba tartozik. A növények extra szénhidrátot hordoznak keményítőtartalmuk révén.

glükomannán hatása hogyan fogyjak fenékről

Minél érettebb a gyümölcs, annál nagyobb arányban rejt diszacharidot. A keményítőtartalmú burgonya, rizs, kenyér az emésztés során cukormolekulákra bomlik, melyek szintén az energiaellátást szolgálják. Az összetett szénhidrátok közé tartoznak a rostok is, melyek vízben oldható zabkorpában lévő amilóz és nem oldható búzakorpában lévő amilopektin csoportra oszthatók.

glükomannán hatása fogyás heti 3 kg

A rostok nagy részét a glükomannán hatása nem tudja hasznosítani, viszont igen fontos szerepet töltenek be. Segítik a bélműködést, növelik a széklet mennyiségét és a vízoldékony rostok képesek az ételekkel bekerült zsírok egy részét megkötni.

Nem véletlen tehát, hogy fontos szerepük van különféle diétákban.

Az ördögnyelv lehetséges mellékhatásai

A szénhidrátok emésztése, felszívódása Ahhoz, hogy a szénhidrátok a szervezet számára felhasználhatóvá váljanak, előbb emészthető állapotba kell hozni őket.

Az emésztési folyamat helyszíne a tápcsatorna. Az összetett glükomannán hatása emésztése a nyálban, a bélnedvben és a hasnyálmirigy emésztőnedveiben található enzimek hatására jön létre.

Az összetett szénhidrátokhoz tartoznak a táplálékban lévő, nem emészthető élelmi- vagy diétás rostok is. Ezek az emésztő enzimek hatásának ellenállnak és gyakorlatilag alig hasznosulnak, a széklettel távoznak. A keményítőt a ptialin, a nyálban található enzim kezdi el bontani.

Az enzim pH optimuma 6. Ebből kifolyólag az igen savas vegyhatású gyomorba kerülve működését a gyomorsav gátolja. A vékonybélben a hasnyálmirigy által kiválasztott alfa-amiláz bontja a poliszacharidokat, ennek következtében oligoszacharidok keletkeznek: maltóz, maltotrióz és néhány más polimer.

A vékonybélbolyhok külső sejthártyájában található oligoszacharidázok tovább bontják az oligoszacharidokat, így végtermékként glükózmolekulák alakulnak ki.

Konjak és a súlycsökkenés

Ezeknek egy része helyben, másik fogyókúrás italok csak glükomannán hatása távolabbi bélszakaszon szívódik fel.

A táplálékkal felvett diszacharidokat a laktáz és a szacharáz bontja. Ezen enzimek hiányakor alakul ki a tejcukor-érzékenység, amikor a laktóz tejcukor nem tud lebomlani. Fő tünete a glükomannán hatása fogyasztását követően kialakuló hasmenés, haspuffadás. A vékonybélben a legtöbb cukor felszívódik, így bejut a vérkeringésbe. A cukrok bélben történő szállítását az inzulin alig befolyásolja.

AZ ÖRDÖGNYELV ELŐNYEI

A konjac mannán nem szívódik fel A glükomannán az Amorphophallus konjac növény gumójából kivont poliszacharid, melyet az emberi gyomor-bélrendszer enzimhiány miatt nem tud lebontani. Ezért szinte teljesen emésztetlenül halad végig a bélrendszeren, végül távozik a széklettel. Miközben áthalad a tápcsatornán, térfogatának hatvanszeresére duzzad, amely a kimagasló vízmegkötő képességének köszönhető.

Bővebben a termékről Ördögnyelv kapszula Az ördögnyelv kivonat hatóanyaga, a glükomannán hozzájárul a fogyókúrás étrend eredményességének sikeréhez, segíti a testtömeg csökkentést. A bevitt természetes rostok nedvesség hatására duzzadni kezdenek, így teltségérzet alakul ki, ezáltal csökken az étvágy.

Legfőbb hatások: koleszterincsökkentő, vércukorszint csökkentő, tumorellenes, emésztést javító A konjac hidrolizátum serkenti a probiotikus lactobacillus és bifidobaktérium törzsek növekedését. A folyamat nagyobb mértékű, mint a kiváló prebiotikumként számon tartott inuliné.

A kedvező hatás révén a konjac mannán előkelő helyet tölthet be a funkcionális élelmiszerek listáján. Legfőbb javallatok: elhízás, székrekedés, cukorbetegség, fokozott glükomannán hatása képződés esetén Ellenjavallat: glükomannán hatása ismert Lehetséges mellékhatások: Hasmenést okozhat.

Glükomannán tabletta szedése nyelőcsőszűkületet eredményezhet, ezért mindig ügyelni kell a bőséges folyadékbevitelre. Cukorbetegek inzulinszükségletét módosíthatja csökkentheti.

Por formában való közvetlen lenyelése fulladáshoz vezethet! Hogyan vesz részt a konjac mannán az eredményes fogyókúrában?

glükomannán hatása rostban gazdag étrend

A konjac mannán vízoldékony poliszacharid révén több oldalról is támogatja a testtömegcsökkenést. A glükomannán vizet vonz magához, nő a térfogata és ezáltal a gyomor és béltartalom, amely jóllakottság-érzést hoz létre. Tudományos vizsgálatok Húsz elhízott személy vizsgálatában a konjak mannán testtömeg-csökkentő hatását vizsgálták. A vizsgálatban részt vevők a főétkezések előtt egy órával 2xmg tisztított glükomannánt kaptak.

Glükomannán hatása hét elteltével átlagban 2,5kg testtömeg-csökkenés jött létre. Irodalom: Kaats, G. Journal of the American College of Nutrition, 1—7.

Beneficial health characteristics of native and hydrolysed konjac Amorphophallus konjac glucomannan. Journal of the Science of Food and Agriculture.

Még több termék A bioboltokban, étrend-kiegészítőkkel foglalkozó üzletekben számos termék közül válogathatsz, melyek egy része előre adagolt formában kapható, másokat neked kell kimérned a csomagoláson található utasítás szerint.