Index - Tech-Tudomány - Koplalva fogyni? Ki hallott már ilyet!

Fogyás koplalással, Hirtelen fogyás alatt mit értünk?

1 hét fogyni

A legtöbb ember azonnal szeretne megszabadulni a túlsúlyától, legyen az 5 vagy fogyás koplalással kiló, mert a hosszú hónapokon át tartó odafigyelés, a lassú, előre eltervezett fogyás strapásnak, végeláthatatlannak tűnik, és könnyű bedőlni a gyors sikert ígérő, ultraszigorú diétáknak.

Pedig a fogyás ideális mértéke fél-egy kiló hetente, és amelyik diéta ennél gyorsabb sikert ígér, ott gyanakodni kell, ugyanis az ennél gyorsabb fogyás szinte mindig csapdákat rejt magában, például kutatások igazoljákhogy a rapid diétákkal fogyó emberek több mint kétharmada nagyobb súlyt szed vissza egy éven belül, mint amennyit leadtak, de fogyás koplalással jojózás csak egyike a kellemetlen következményeknek.

Ezért nem éri meg a koplalás Egy egészséges fogyókúra során napi kalóriánál többel nem szabad csökkenteni az energiabevitelt, ez ugyanis elég a fogyás koplalással fél kilós fogyáshoz. Viszont ha radikálisan lecsökkenti az ember a kalóriabevitelt, azzal lelassulhat az anyagcseréje.

fogyás koplalással hány kcal kell a fogyáshoz

Az fogyás koplalással lassulása a szervezet természetes reakciója az éhezésre. Ugyanis tartalékolni kezd azért, hogy elkerülje az fogyás koplalással - akkor is, ha ez messze nem fenyegeti a diétázót.

Ilyenkor zsírból is jobban raktároz. Egy közelmúltban készített kutatás például azt találta, hogy a Nagy fogyás című, Magyarországon is futó diétashow résztvevői közül annak lassult le a legjobban az anyagcseréje, aki a legtöbb kilót adta le a műsor rövid időtartama alatt. Az alacsony kalóriatartalmú diéták hatására csökken a leptin, vagyis a teltségérzethormon szintje is a szervezetben. Ez a hormon többek között azért felelős, hogy az ember elkerülje az éhezést, így amint úgy érzékeli az agy, hogy nem kap elég ételt a test, a leptintermelés visszaesik, hogy a teltségérzet hiányával ösztönözzön evésre.

A koplalás nem elég! 7 dolog, ami nélkül nem indul be a fogyás

Ezzel az a probléma, hogy hosszú távon falási rohamokat, az ételhez való fogyás koplalással viszonyt, ételfüggőséget is eredményezhet. A harmadik és egyben utolsó nagy hátulütője a gyors fogyásnak, hogy az ember nemcsak a zsírszövetből, hanem az izomszövetből is veszít, mert az izom több energiát tárol, mint a zsír.

fogyás koplalással fogyást segítő baktérium

Ez egyébként akkor is így van, ha lassabb a súlyvesztés, ezért fontos fogyókúra közben megtoldani a kardiót erősítő edzéssel és fehérjedús táplálkozással. Ha viszont extrém koplalásba kezd valaki, az izomveszteség veszélye még inkább fennáll, hiszen a gyors fogyás a megszorított energiabevitelnek köszönhetően több izmot emészthet fel. Főleg, ha a szigorú diétához nem társul mozgás.

fogyás koplalással fogyokuras paradicsomleves