10+1 recept és jó tanácsok epéseknek - HáziPatika

Epére diéta, Menü epebetegek számára

10+1 recept és jó tanácsok epéseknek

Epehólyag és epeutak megbetegedései esetén ajánlott táplálkozás Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember Az epehólyaggal cholecystaepeutakkal kapcsolatos betegségek esetén rendkívül nagy figyelmet kell szentelni a helyes táplálkozásra. A jellemző megbetegedések az epekőbetegség cholelithiasisvalamint az epehólyag és epeút akut és krónikus gyulladása cholecystitis, cholangitis.

Milyen étrend ajánlott epebetegség esetén? Az epe szerepe A máj mintegy 0, liter folyékony híg epét termel naponta, amit a lúdtojás nagyságú epehólyag tárol. Az epehólyagban az epe besűrűsödik, és a hólyag összehúzódásával az epevezetéken át jut a vékonybélbe, ahol a zsírok bontását végzi. Az epehólyag összehúzódását az étel elfogyasztása váltja ki. Legerősebb összehúzó hatása a zsiradékoknak van, főleg a hevített zsiradékok bomlástermékeinek.

Általánosságban elmondható, hogy e betegségek előfordulásának valószínűségét növeli a magas szénhidrát- és zsírbevitel, az egyszerű cukrok és édességek növelik az epe koleszterinkoncentrációjátkevés gyümölcs és zöldség fogyasztása, az erős, fűszeres ételek, valamint a rendszertelen étkezések. A fehérjék fogyasztása kedvezően befolyásolja az állapotot, hiszen növelik az epesav-koncentrációt, így csökken a koleszterinkicsapódás veszélye.

epére diéta

Az epekőképződés kockázatát csökkentő étrend nem más, mint a rendszeres, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, mely során az étrend alapját a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a zöldségek, gyümölcsök képezik, kiegészítve sovány húsokkal és húskészítményekkel, halakkal, valamint a tejjel és tejtermékekkel. Hirdetés Milyen ételeket fogyasszanak és melyeket kerüljenek az epebetegek? Rendszeres, kis mennyiségű ételek fogyasztásával elkerülhető az epehólyag nagymértékű összehúzódása, az epepangás és a kőképződés.

epére diéta

A legfontosabb, amit be kell tartani, az a növényi és állati eredetű zsiradékok mennyiségi megszorítása. Különösen veszélyes a forró, bő zsírban készült ételek, valamint a majonéz fogyasztása, és szigorúan tilos a használt zsiradékot más ételhez újra felhasználni. Ételek elkészítéséhez javasolt konyhatechnológia a diétás rántás hevítés nélküli növényi olaj és lisztegyszerű vagy kefires habarás, alufóliában, sütőzacskóban, grillen történő sütés.

A szénhidrátbevitel megszorításra akkor van szükség, ha a beteg elhízott, egyébként kiválóan beilleszthetők az étrendbe.

Mit egyek, ha epebeteg vagyok?

A betegek részére elsősorban a magasabb rosttartalmú termékek ajánlottak a pangó epesavak megkötésére, valamint a székrekedés megszűntetésére. Adható epére diéta búzaliszt finom és teljes kiőrlésű lisztekpuffasztott termékek, zabpehely, búzakorpa.

epére diéta

Könnyíti az emésztést, ha enyhén szikkadt, másnapos kenyeret és pékárut eszik a beteg. A friss, meleg, zsírban gazdag péksütemények pl.

Milyen étrend ajánlott epebetegség esetén?

A tésztaipari epére diéta közül azokat kell választani, amelyek könnyen emészthetőek, pl. Nehezen emészthető a spagetti, makaróni.

Mit egyek, ha epebeteg vagyok? Ha az epefolyadék kiürülése az epehólyagból akadályozott, vagy az epe összetétele megbomlik, kőképződés és gyulladás alakulhat epére diéta. A máj által termelt napi 1—1,5 liter epefolyadék az étkezések közti szünetben az epevezetéken keresztül epére diéta epehólyagba folyik, ott tárolódik, és közben koncentrálódik. Az epe szerepe: fontos szerepet tölt be a zsírok emésztésében azáltal, hogy a zsírokat kicsiny zsírcseppekké alakítja át, ezzel is segítve az emésztés folyamatát; az epében található epesók növelik a koleszterin, zsír, zsírban oldódó vitaminok A- D- E- K-vitamin oldhatóságát és azok felszívódását, továbbá serkentik a vízkiválasztást a vastagbélben, amely a béltartalom továbbhaladását segíti elő. Leggyakoribb epebetegségek: epekőbetegség cholelithiasisakut és krónikus epehólyag-gyulladás cholecystitisepeútgyulladás cholangitisilletve -elzáródás.

Amennyiben koleszterin megszorításon van a beteg, a tojás nélkül készült durumtésztákból kell választani. A fehérjebevitel fedezésére a sovány húsok pl. Tengeri halakat is érdemes enni hetente egyszer az értékes omegazsírsav-tartalmuk miatt.

epére diéta

A napi húsmennyiség ne legyen több g-nál, és érdemes minél vékonyabb szeletekre és merőlegesen vágni a húst, a jobb emészthetőség elérése érdekében.

Nem fogyaszthatók a hurkák, kolbászok, téli szalámik, disznósajt, tepertő, szalonna, és a többi magas zsírtartalmú készítmények.

A tej és tejtermékek egyéni tolerancia természetes fogyókúrás tabletták illeszthetők az étrendbe. Sajtok közül a soványakat lehet enni pl. Óvári, Köményesdkg mennyiségben, reszelve vagy vékonyra szeletelve, a jó emészthetőség miatt.

epére diéta

A pirítósra vaj helyett margarint lehet kenni, de csak kis mennyiségben. A tojás fehérjéjének fogyasztásával nincs gond, de a sárgáját kerülni kell a magas zsírtartalom miatt. A zöldségek és gyümölcsök az étrend alapját képezhetik, egyéni tolerancia alapján.

epére diéta

A puffasztó zöldségek pl. Ez a hatás csökkenthető hámozással, forrázással, besózással, vékonyra szeleteléssel, reszeléssel, kockázással. Édesítésre mesterséges édesítőszer javasolt, mivel az egyszerű cukrok epére diéta az epe koleszterin koncentrációját.

Keress receptre vagy hozzávalóra

A szárított zöldfűszerek javítják az étvágyat és elősegítik az emésztést. Az éhgyomorra ivott kávé fokozhatja az epekőképződést, emellett az alkoholos italoknak sincs helye az étrendben.

Az epére diéta és az epehólyag-gyulladásról bővebben.